"Хто себе вивищить, той буде принижений, а хто себе принизить, той буде вивищений." /Мт.23,12/ 

       Один вельми досвідчений знавець молитви сказав мені: «Який ранок, таким буде і цілий день». У спокусах біси заохочують нас сказати або зробити щось нерозумне; коли ж це не вдається їм, то, тихо підкравшись, тайно вкладають у наші уста горду подяку Богові. Хто думає про вишнє, після смерти відходить на небеса, а хто причепився до земного, сходить до глибин підземних; бо для душ, що розлучаються з тілом, нема третього, середнього місця.[22,c.143].

       Як спраглий олень біжить до води, так монах нехай спішить пізнавати благу волю Божу, навіть коли примішується до неї його власна воля чи протистоїть їй ворожа сила. Монах повинен розрізняти ще й те, котрі діла треба сповняти відразу без усілякого зволікання, а котрі - неквапно та обачно.

       Усі, що хочуть пізнати волю Божу, повинні найперше умертвити волю свою і, помолившись Господу з вірою та нелукавою простотою, просити смиренно порад в отців і братів та без жодного сумніву приймати їх, як з уст Божих, хоча б вони й суперечили їхньому власному розумінню. Великою смиренномудрістю сповнені ті, що завжди керуються цим правилом. І Бог не допустить, щоб їх щось звело.[22,c.102].

       Декотрі пізнавали волю Божу так,що не схилялися у помислах до того чи іншого бажання свого, а цілковито покладалися на Господа,розум свій позбавляли власної волі, віддаючи його з гарячим молінням Господу. Так робили кілька днів - і досягли пізнання Божої волі: вищий розум, або мислено передавав волю Божу їхньому уму, або один з їхніх помислів щезав із душі.

       Хтось через скорботи й труднощі в своїх починаннях дізнавався, що вони згідні з Божою волею. Інші, навпаки, з неочікуваної помочі розуміли, що це благо угодне Богові, бо Господь співдіє тільки тому, хто вибирає благе.

       Хто про свіченням з висот осягнув в собі Бога, той швидко довідується про святу волю Божу в усьому.

       Справедливий Господь не закриє дверей милосердя Свого перед тими, що стукають у них зі смиренням. Ми повинні завжди перевіряти свій намір, бо Господь дивиться на нього в усіх ділах наших. А прикінці світу, віддасть кожному по його вчинкам.

       Отже,ознайомившись досить добре із тим,що таке чесноти,і як осягнувши їх непіддатись пристрастям, ми можемо побачити, наскільки св.Ніл Синайський будучи людиною світською,зумів вдосконалитись сам і привів до досконалості інших.Він,покладаючи надію на Бога,йшов уперед подібно страждаючому Христу через скорботи і труднощі.[17,c.30].

       Йому Бог, завжди співдіяв на добро, бо він вибрав ту кращу частку, благого християнського життя. І ми також, будучи у цім світі, співдіймо всім на добро, щоб ті двері чеснот, справедливості і милосердя, які відкрив для Бога св. Ніл Синайський, були відкритими і для нас. Тому, стараймося бути подібними до цього великого святителя преп. Ніла, який своє тіло, душу і волю, цілковито передав Богові-Творцеві. А для себе осягнув-невянучий вінець слави в небі.

 

Сторінка 4 із 4 1 2 3 4

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 160
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus