"Не будь недбалий у молитві; не занедбуй давати милостиню". (Сир. 7. 10)

Подружня інтимність

 

 

Яку роль в житті людини відіграє статевість? Яка ціль сексуальності у подружжі? Ця тема – табу, про це неетично писати, чи тема, про яку варто вміти говорити? Які є передумови щасливих відносин у цій сфері?

Усе, що сотворив Бог, є добром; тому статевість є гарним даром для людини. Слово «секс» означає «стать» – я є жінкою, я є мужчиною. Все, ким ми є, наша особистість, наше тіло, наш спосіб мислення, спосіб спостереження світу, визначає нашу жіночість чи наше буття мужчиною. Органом, який відповідає за нашу сексуальність, є голова, наш мозок. Це він керує нашим прагненням, відчуванням, прийняттям рішень.

Часто чуємо, що важливим є статеве виховання. Звичайно, що так. Його головна роль – полюбити себе як жінку, як мужчину. Радіти, що я є саме такою, як є. Це також розуміння фізіології свого тіла, дії гормонів, різниці між статями у способі оцінювання подій, висловлювання своїх почуттів, потреб та очікувань. Вміння сприймати самого себе і свої обмеження є передумовою для сприйняття і пошани до протилежної статті. Зрілість у статевій сфері проявляється у вмінні керувати імпульсами свого тіла та приймати відповідальність за свої вчинки та життя другої особи.

Яка роль сексуальності у подружжі? Згідно навчання Церкви, основною ціллю статевості є дарування любові своїй половинці. Статевість є для того, щоб вчитися шанувати другу особу, радіти нею, піклуватися про неї, бути для неї зичливим, делікатним, найкращим собою. Ця свята сфера вчить нас дарувати себе, свої слова, жести, підтримку для найближчої нам особи. Сексуальність - це не тільки подружній акт, це також усі слова, які висловлюємо протягом цілого дня, це ніжність і служіння одне одному у всіх ролях, особливо в тих дуже щоденних і клопітких, це вміння обняти свого чоловіка, взяти його за руку на прогулянці, сказати комплімент, купити несподіваний подарунок, от так просто, без особливої нагоди.

Наступним завданням статевості є народження дітей. Це спільне рішення жінки і чоловіка, яке вимагає спільного піклування про дитину. Діти є нашою кровинкою. В дитячих очах бачимо самих себе, можемо пригадати, якими ми були в дитинстві. Діти є прекрасним даром для подружжя. Потребою кожної дитини є народитися з любові. Дитина хоче бути бажаною, вимріяною і дуже потрібною. Взаємна любов батьків породжує любов до дитини.

Статевість – це корона. Корона личить королю, який має відповідний святковий одяг та дотримується відповідної поведінки. Сексуальність сповнює свою роль вповні тоді, коли подружжя вміє вирішувати усі інші свої завдання. Основою добрих відносин у подружжі є вдале спілкування. Це бажання почути другу особу, зрозуміти її та сприйняти її такою, якою вона є. Важливим є також вміння говорити в подружжі про сексуальність, про свої прагнення, очікування, плани і побоювання. Коли спілкування стосується сексуальності, необхідною є велика делікатність і повага один до одного. Ніхто з нас не народився всезнаючим. Ми не в силі передбачити потреб і проблем другої особи. Необхідно про це запитати. Найкращим експертом у статевості є самі подруги. Не варто користати з «перлин» телебачення, краще почитати добру християнську літературу на тему сексуальності, яку пропонує видавництво «Свічадо».

Усім подружнім парам бажаю бути уважним до своїх половинок, хотіти внести у своє життя романтику, ніжність, радість, тепло, піклування та постійне бажання відкривати неповторність особи, з якою нас з’єднав сам Господь Бог.

 

Олександра КОЗАНКЕВИЧ 





Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 57
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus